Veganuary na EkSocu

Już kolejny raz inicjatywa EkoEkSoc zaprasza studentów i pracowników Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego do roślinnego gotowania w ramach światowej akcji Veganuary 2023. Tegoroczna edycja akcji zostanie zwieńczona wydaniem pierwszej EkSocowej książki kucharskiej.

Veganuary

Veganuary to wyzwanie, które po raz pierwszy pojawiło się na świecie w 2014 roku za sprawą brytyjskiej organizacji pozarządowej, która zachęca do przejścia na dietę wegańską, proponując w ramach postanowień noworocznych podjęcie próby żywienia się roślinami przez pierwszych 31 dni nowego roku. 

Veganuary na EkSocu

Do udziału w akcji organizatorzy zapraszają zarówno obecne/obecnych studentów/studentki; pracowników/pracownice EkSocu, jak i absolwentów/absolwentki oraz emerytowanych pracowników i pracownice Wydziału.

W ramach styczniowej akcji, w każdy wtorek (tzw. ekowtorek), na profilu Wydziału na Facebooku oraz na profilu Wydziału Instagramie pojawią się propozycje dań i przekąsek z roślin, które ułożone zostaną zgodnie z promowanymi w danym tygodniu warzywami: bulwiaste, dyniowate, strączki i korzeniowe. Przed nami cztery tygodnie przepisów, które to my będziemy dla Was przygotowywać.

Poza eksperymentowaniem z nowymi, roślinnymi przepisami, organizatorzy zachecają również do przesyłania swoich ulubionych przepisów. Wiemy, że w EkSocowej społeczności jest wiele osób, które na co dzień stosują już (stale lub w miarę swoich możliwości) dietę wegańską. Możecie Państwo w ramach akcji Veganuary przesyłać dowolne, sprawdzone przez siebie wegańskie przepisy, z których na koniec miesiąca powstanie EkSocowa wegańska książka kucharska

Książka będzie dostępna od 31 stycznia 2023 na stronie internetowej Wydziału.

umieścimy ją tutaj: https://www.eksoc.uni.lodz.pl/spoleczne-zaangazowanie/eko-eksoc 

Nagrody 

Wśród osób, które prześlą przepisy co tydzień, w eko wtorek organizatorzy rozlosują sympatyczne nagrody: książkę pod red. prof. Małgorzaty Burchard-Dziubińskiej ‘W poszukiwaniu zielonego ładu’ z autografem redaktorki oraz słoiczki miodu z wydziałowej pasieki. 

Regulamin 

Swoje przepisy można przesyłać do 30.01.2023 (do godz. 22.00) do dr Łucji Lange,  która skoordynuje składanie  wegańskiej książki kucharskiej.  

Zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem akcji. 

Aby wziąć udział w akcji, należy wyrazić zgodę na publikację przesłanego materiału:  

 

Tekst: dr Łucja Lange, mgr Dorota Cierniak-Dymarczyk
Redakcja: Centrum Rozwoju Wydziału 

  • ND
  • PN
  • WT
  • ŚR
  • CZ
  • PT
  • SB