Wegańska książka kucharska powstała na EkSoc UŁ

Tegoroczna edycja akcji „Veganuary” zrealizowana przez EKO EkSoc została zwieńczona wydaniem pierwszej EkSocowej książki kucharskiej.

Już jest! Pierwsza „EkSocowa wegańska książka kucharska”, która powstała w ramach tegorocznego Veganuary na EkSocu! Znajdziecie ją w formie e-booka na stronie EKO EkSocu. Zachęcamy do korzystania z przepisów i rozsmakowania się w pysznej i różnorodnej kuchni roślinnej. Jednocześnie dziękujemy wszystkim, którzy te przepisy do książki przesłali!

Veganuary to wyzwanie, które  pierwszy  raz  pojawiło  się  w  roku  2014  za sprawą brytyjskiej organizacji pozarządowej, która zachęca do przejścia na dietę wegańską, proponując w ramach postanowień noworocznych podjęcie próby żywienia się roślinami przez pierwszych 31 dni nowego roku. EKO EkSoc, jako kolektyw promujący zielone rozwiązania, w roku 2023 kolejny raz przyjął to wyzwanie. Przez cały styczeń 2023 na Wydziałowym FB i Instagramie wymienialiśmy się przepisami na roślinne potrawy, aby zainspirować EkSocową społeczność do roślinnego odżywiania.

W będącej efektem tej akcji książce znalazły się: przepisy nadesłane przez 22 osoby (zarówno studentów/studentki, jak i pracowników/pracownice Wydziału), a także przepisy z poprzedniego Veganuarego oraz z prowadzonej przez EKO EkSoc w 2021 r. akcji „Sierpień w słoiku”. Łącznie w e-booku znalazło się prawie 80 przepisów na roślinne dania i przetwory, polecane przez społeczność EkSocu! Książka ta może stać się inspiracją na kolejne miesiące, dla tych, którzy zdecydują się kontynuować, czy też rozpocząć przygodę z roślinnym odżywianiem.

E-book powstał w ramach inicjatywy EKO EkSoc. Jego pomysłodawczynią była dr Łucja Lange, która zrealizowała go przy współpracy z panią Dorotą Cierniak-Dymarczyk, koordynatorką EKO EkSocu.

EKO EkSoc to inicjatywa łącząca studentów/studentki i pracowników/pracownice, podejmujących wspólne działania na rzecz bardziej ekologicznego wydziału. Podejmujemy wiele różnych tematów, o naszych działaniach dowiadujecie się na bieżąco co wtorek na wydziałowym FB/Instagramie (#ekowtorek). Zapraszamy do współdziałania – skontaktuj się z: dorota.cierniak@uni.lodz.pl 

PS. Nie musisz być wege, by do nas dołączyć!

Zespół EKO EkSoc

  • ND
  • PN
  • WT
  • ŚR
  • CZ
  • PT
  • SB